fredag, januari 13, 2012

Hårdrocken behandlas med respekt på SVT

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgQ84-hHKw4D1tgx81vJKgu2d3aF_dl9in0w8hwvkHqzF3vg6wE4H-4xGGbxYdoIDL9Hte_FIPPbk45Xl7yFaNOAPEi5tMstu3IRLTGlGcKVT2ajLkLzxrId37R1wbS2lvO4X1f/s400/torbenulrich.gif

En anledning till att hårdrocken aldrig fått det erkännande den förtjänar kan vara att dess fans ofta inte är de mest vältaliga av apor. Hårdrockare som ombeds säga varför de gillar musiken brukar mest dra till med att Lemmy är gud eller att det är redig musik att supa till.

Sedan två veckor tillbaka visar SVT en dokumentärserie kallad Hårdrockens Historia som gör en lite djupare analys. Som guide i den minst sagt spretiga värld denna musik utgör har vi Sam Dunn, som också gjort Metal: A Headbanger´s Journey och Iron Maiden: Flight 666. Han är initierad, ambitiös och nyfiken. Där de flesta i samma sits hade börjat med Led Zeppelin och Black Sabbath går Dunn tillbaka till den tyske kompositören Wagner, opera (Rob Halford från Judas Priest pratar om Pavarotti som inspiration) och Mississippideltat. Vad hårdrocken och operan onekligen har gemensamt är att de börjar där andra musikstilar slutar. Ord som "för mycket" har ingen hög status i någon av dessa genres. Om inte förstärkarna står på elva är det ingen idé att stiga upp.

Dunn pratar med Dave Davies från The Kinks som spelade riffet i You Really Got Me. Något hände med gitarrens DNA under de där två sekunderna. Little Richard hade gjort samma sak med rösten några år tidigare. Dunn pratar med folk som inte är sönderintervjuade - gamla Kiss-trummisen Pete Criss berättar hur Beth blev en hit. Utan att vara någon större fan av bandets musik görs allt med så mycket kärlek att det är svårt att inte bli berörd.

Dessutom bekräftar Black Sabbaths trummis Bill Ward något jag ibland hävdat men blivit förlöjligad för - Black Sabbaths rytmsektion spelade jazz. Lyssna på basen och trummorna.

Vi skickar också en tanke till bandets gitarrist Tony Iommi som drabbats av cancer i lymfkörteln.

Man behöver inte gilla hårdrock för att få ut något av det här programmet, men ett visst mått av musiknördighet kan nog vara ett plus.

Och att Iron Maidens klassiker The Trooper valts som signaturmelodi kan inte ses som en nackdel.

Däremot vill jag inte att hårdrocken ska bli finkultur och nå tanterna på Östermalm. Den förtjänar bättre.

Men tisdagar 22:45 på SVT2 är härmed rekommenderat. Vill ni titta på de två avsnitt som redan sänts finns de på SVT Play.

Mer om hårdrock:

Hårdrock för nybörjare (med bl a Metallica och Queens Of The Stone Age)

En hårdrockssamling

Iron Maiden för nybörjare

Led Zeppelin för nybörjare

För 25 år sedan sprängde Motörhead ljudvallen

Svensk extrem-metall skildras utmärkt i boken Blod Eld Död

Ken Burns serie om jazz rekommenderas också också

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida