tisdag, november 01, 2011

Tinker Tailer Soldier Spy äntligen inte här riktigt än

Gary Oldman To Root Out Moles In Tinker, Tailor, Soldier, Spy image

Om Ian Fleming tillsammans med James Bond skildrade agentlivet som en enda lång gräddtårta med extra allt, bubbelvatten och mycket könssjukdomar som resultat har John LeCarré skildrat spionens grå vardagsliv som få andra. Få vardagar är så grå som de engelska och få grå engelska vardagar skildras lika grått som av LeCarré. Men på ett intressant sätt.

Hans roman Tinker Tailer Soldier Spy från 1974 blev på svenska Mullvaden. Långsökt rent språkligt, men fullt logiskt om man läser boken. LeCarré är en av genréns mästare, förmodligen med Spionen Som Kom In Från Kylan från 1964 som mest kända verk. Den filmades redan året efter med Richard Burton i huvudrollen.

LeCarrés storhet som författare har alltid varit koncentrationen i de enskilda scenerna. Karaktärernas små egenheter, stämningen och de små nyanserna i dialogen. De små pauserna och de där blickarna som kan rädda eller sänka en dag, men som ofta försvinner i litteraturen. Kanske ska LeCarré därför allra helst avnjutas på originalspråk. Däremot är det inte alltid så enkelt att hänga med i helheten. Men kanske är det medvetet. Karaktärerna i hans böcker famlar ofta efter en logisk helhet med hjälp av små bitar. Och man vet aldrig vilken bit det är som blir nyckeln till pusslet. Som läsare är man lika förvirrad som karaktärerna.

I Mullvaden heter huvudkaraktären George Smiley. Han ska avslöja vilken av sina kollegor som spelar dubbelt. Mer än så tänker jag inte avslöja för mer än så har jag inte förstått. Men resan är väldigt intressant. Man har trevligt medan vad det nu än är som pågår pågår. Så här beskrivs Smiley av en karaktär i boken.
Smiley var som en sån där gammal ek. Tror man kan välta omkull honom med en puff, men när det bli storm är han den enda som står kvar till sist. (Översättning av Nils A Bengtsson.)
Jag köpte Mullvaden för sådär ett och ett halv år sedan med tanken att jag skulle hinna läsa den innan Tomas Alfredsons filmversion med Gary Oldman i huvudrollen fick premiär. I England fick den premiär redan i mitten av september och i Sverige får den biopremiär redan på juldagen, bara tre och en halv månad senare. Filmbolagen vet verkligen hur man bekämpar den illegala nerladdningen. Men redan den 9 november visas den på Stockholms filmfestival. Men å andra sidan - till Finland kommer den inte förrän i mars nästa år. Perkele!

Med tanke på hur visuellt medveten och bra på att skapa atmosfär Alfredson är - ni har väl sett hans filmversion av Låt Den Rätte Komma In? - har jag bestämt mig för att lägga förväntningarna på rekordnivå.

Mer om liknande:

Låt Den Rätte Komma In utomlands

Och mer om samma

Läs mer om boken Låt Den Rätte Komma In

När gav du din älskling en intervju med Tomas Alfredson senast?

Alfredson är även medlem i Killinggänget

Böcker att läsa denna eller en helt annan höst

Filmtips nu när det ändå är kolmörkt vid fem i detta underbara land:

Mega Piranha äger!

En annan kultfilm: Anvil! The Story Of Anvil

Läs om den tramsiga och underhållande Pineapple Express


På tal om trams: en Chevy Chase-biografi kanske?

Eller kanske den lite borttappade favoriten In Bruges

Woody Allen klipper bort Marsinvasionen


Läs tips om dokumentärer

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida