torsdag, november 17, 2011

Min entusiasm för Bron har delvis gått över


Den svensk/danska deckaren Bron började över förväntan, men har tyvärr - nästan - jobbat sig ner till sedvanlig svensk deckarnivå. Saga Norén (länskrim, Malmö), lysande spelad av Sofia Helin, har under åtta avsnitt varit som en robot, inte gjort några som helst polisiära misstag och borstar tänderna med pistolen i handen.

OBS! Inlägget kan komma att innehålla spoilers. Om ni ännu inte sett nionde avsnittet och hellre får spänningen förstörd av manusförfattarna än av undertecknad vill jag rekommendera att ni slutar läsa.

Men nu är Norén (länskrim, Malmö) i ett hus som bara består av fönster och till synes inga väggar alls med sin danske kollegas son (kollegan lysande spelad av Kim Bodnia). Då kommer hon plötsligt till insikt om att det är just den sonen mördarpsykopaten egentligen är ute efter. Hon anropar polisen som vaktar utanför, men får inget svar. Då förstår hon att mördarpsykopaten redan oskadliggjort vakten. Nu visar det sig att hon själv inte har vapen med sig, trots att hon är på uppdrag och mördarpsykopatens identitet avslöjats.

Vad gör Norén (länskrim, Malmö) i den här situationen:
A: Beter sig som hon brukar, ringer polisen och informerar dem om sin insikt. Fem minuter senare är polisen där och mördarpsykopaten arresteras.

B: Tänder alla lampor i huset och dundrar på med Metallica och Lou Reeds gemensamma skiva Lulu så högt det går. Mördarpsykopaten i trädgården håller sig för öronen, skriker och springer därifrån.

C: Släcker först alla lampor och går - fortfarande obeväpnad - ut i den mörka trädgården och försöker locka fram mördarpsykopaten med solrosfrön och små ostkuber hon försiktigt skurit till.
Lite oväntat är alternativ C det som är närmast manusförfattarnas lösning på det hela. Jag förstår att ett manus ska vara spännande, men när karaktärerna agerar bara efter vad som blir mest spännande och struntar i allt vad verklighet heter blir det lätt lite löjligt. Lite extra synd på en serie som började så bra.

Läs mer om lite bättre serier, både drama och komedi:

Boardwalk Empire
har äntligen börjat på SVT

The Trip
har också just börjat visas på SVT

Läs om en prisutdelning till Mad Mens fördel

Om ni mot alla odds inte har en aning om vad Man Men handlar om


Läs om när jag fick lite separationsångest när The Wire tog slut

Läs om när jag fick lite separationsångest när The Sopranos tog slut


Läs om en dåre som argumenterar för att Gudfadern III är underskattad

Läs om en Al Capone-biografi

Metallica för nybörjare

Humor-special:

Monty Python

Fawlty Towers

Ripping Yarns

Grotesco

Etiketter:

2 kommentarer:

Anonymous Christoffer sa...

Jag håller med till viss del, men jag måste poängtera att hon är obeväpnad eftersom utländska poliser (åtminstone enligt serien) inte får bära vapen.

7:20 em  
Blogger Ola Claesson sa...

Var det inte i Sverige den regeln gällde? Men du kan ha rätt.

Frågan om varför hon går ut i mörkret för att kolla vad som hänt med vakten som inte svarar på anrop kvarstår däremot.

6:10 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida