tisdag, oktober 04, 2011

Nisse Hellberg - Flod Av Eld

Vulkanutbrott från Nisse Hellberg

Går det inte att sälja skivor längre? Nils Wilhelm Hellberg har släppt fyra guldsäljande alster på raken, även om ett av dem är en samling. Delvis för att han tilltalar en generation som fortfarande köper skivor, men också för att han är en jäkel på att skriva låtar med texter som har hjärta utan att bli smet, glimten i ögat utan att bli trams och tyngd utan att bli platta. Ingen lätt balansgång. Den här gången kommenterar han Egypten och Libyen i 99 Och Bara En Kvar. I Tabu Café sjunger han om rädsla för främlingar. Jag Är En Skakad Man skulle på titeln misstas för ännu en av Hellbergs sexlåtar, men tar upp social osäkerhet till ett gungande Bo Diddley-riff. Det där sista är kanske ingen nyhet. I den förstnämnda låten kan man känna igen riffet från Solomon Burke, förmodligen via The Rollings Stones. Det är heller ingen nyhet.

Få i Sverige förvaltar den amerikanska rootsmusiken lika bra som Nisse. Dessutom tilltalar han en publik som just nu funderar på vad rootsmusik är för något. Titelspåret, en snyggt skuren popdänga, snor riffet från Wilmer X och sämre influenser kan man ha. Den anspråkslösa stilblandningen (främst rock, blues och country) påminner faktiskt om den på Mambo Febers andra CD - den fyller förresten 20 år i år - kanske för att Niklas Medin tillkommit med piano och orgel på nio av tolv låtar och fyller ut ljudbilden. Kanske också för att det är mer rock än rockabilly denna gång.

Kompgruppen Helltones kan ibland nästan bli för avslappnat tajta, men det är ett i-landsproblem. Där förra skivan En modern man var helt akustisk är gitarrerna mer ludna den här gången. Men musiken handlar inte om att överraska - snarare om att svänga. Och det gör det, minst sagt.

Många tycks tro att Nisse solokarriär började med Snackbar Blues 2006. Missa inte Röster Från Södern (1994, med Peps Persson som gäst) och X-Trem (2001).

Mer om liknande:

Wilmer X är fortfarande Sveriges bästa liveband

Nisse Hellberg var en av de som fick mig att börja lyssna på blues

Jag har sett Nisse Hellberg på KB i Malmö

Nisse Hellberg har också gjort The Lonely Boys med Per Gessle


Så spelar och blir du blues

Muddy Waters sköt ingen i Memphis, men är ganska bra ändå

Martin Scorsese har gjort en rejäl resa genom bluesens historia

Led Zeppelins klassiker Whole Lotta Love är onekligen lite snarlik Howlin Wolfs Back Door Man, ursprungligen utgiven på Chess Records

Myddys adepter i The Rolling Stones har också gjort bra liveskivor

The Rolling Stones Rock And Roll Circus

The White Stripes kan också sin blueshistoria


Vem sjunger egentligen blues som ingen annan?

Det är kul med live-skivor

Country för nybörjare

Punk för nybörjare

Jag har varit på bluesfestival i Mönsterås, Mississippi

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida