måndag, augusti 08, 2011

Självbiografier - kanske av bl a David Bowie?

Enligt en artikel i engelska dagstidningen The Guardian som svenska dagstidningen Dagens Nyheter citerar och som svenska bloggen Fula Fula Ord nu utgår från har de stora framgångarna för självbiografier av Patti Smith, Bobcat Goldthwait, Bob Dylan och The Rolling Stones-gitarristen Keith Richards fått bokförlagen att se pund- och dollartecken.

David Bowie sägs ligga överst på önskelistan. Bowie har länge hävdat att han har dåligt minne och inte minns något, men det kan också ha varit ett sätt att slippa prata om det förlfutna. Kanske har han sparat alla minnen till en självbiografi? Å andra sidan har han altid varit väldigt privat och vill förmodligen inte avslöja sitt privatliv. Just nu jobbar han i alla fall med en bok där han berättar om sitt liv utifrån 100 föremål som är viktiga för honom. Den boken ser jag fram mot.

Andra namn långt upp på listan sägs vara Elton John, Robert Plant, Paul McCartney och Bruce Springsteen. Vad gäller McCartney tror jag inte vi kommer närmare en självbiografi än Barry Miles utmärkta Many Years From Now, som tyvärr bara sträckte sig fram till The Beatles splittring.

Som vän av ordning undrar man förstås - var är tjejerna? Aretha Franklin och Dolly Parton? De har levt intressanta liv. Aretha blev mamma som 14-åring och var trebarns-mamma vid tjugotvå. Samtidigt försökte hon etablera sig som sångerska. Och det gick ju också ganska bra. Dolly är en av världens mest kända människor. Intelligent, målmedveten och lysande låtskrivare. Men vad vet man om henne? I de få intervjuer hon gör skämtar hon mest om sitt hår och sina bröst.

Under tiden läser jag Howard Sounes McCartney-biografi Fab. Första halvan är väldigt bra.

Läs mer om liknande:

Patti Smith får Polarpris

Patti Smith-dokumentären Dream Of Life

Mer om Bob Dylan och Pattis biografier

Bob Dylan för nybörjare


The Rolling Stones remastrar klassisk liveskiva

Elton John kanske kan sänka hastigheten?

Led Zeppelin för nybörjare

Paul McCartney för nybörjare

Några boktips om Pauls gamla band


Stor John Lennon-biografi

Bruce Springsteen för nybörjare

Läs lite mindre om Aretha Franklin

Megadeth-mannen Dave Mustaine har skrivit intressanta biografin A Life In Metal


De finns en bra Dolly Parton-biografi av Stephen Miller som heter En Smart Blondin

Läs artikeln

Etiketter: ,

4 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Aretha har redan skrivit sin självbiografi: From these Roots , kom 1999, tror jag. Ej översatt. Hon hade en spökskrivare och första delen är lysande och intressant. Tyvärr blir den senare delen lite för ytlig och inte nog personligt och öppet. Aretha är en mycket återhållsam person privat - till skarp motsats som hon är på scen. Läsvärd absolut från vår största sångerska genom tiderna.

7:42 fm  
Blogger Ola Claesson sa...

Oh, tack för tipset! Ska se om jag kan få tag på den.

Jag håller också med om vad du skriver om hennes öppenhet/blyghet. När hon sjunger blottar hon allt. I intervjuer säger hon ingenting.

11:02 fm  
Anonymous Anonym sa...

Aretha jobbar f.n. hårt på att hennes liv ska bli stor Hollywoodfilm, men helt byggd på hennes memoarer. Hon vill styra allt.Som sig själv vill hon ha Halle Berry(vilket kritiserats p.g.a. att Aretha är berömd som tre gånger större och inte lika bildskön)Men tittar man på bilder på Aretha från 60-talet så är hon ibland helt otroligt attraktiv. Som pappa vill hon ha Denzel Washington o.s.v. Alla dessa har enligt henne tackat ja. Man säger inte nej till Aretha som är en av USA:s största nu levande legender.

12:15 fm  
Blogger Ola Claesson sa...

Den där filmen vill man onekligen se. Hoppas inte det blir för mycket Hollywood och nuttenutt.

Håller tummarna!

11:26 fm  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida