fredag, augusti 19, 2011

James Crumley kan roa även en ofrälst

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhzXOBYgdExqNE_x8eKwbuLyZOuEYpe_lAMfQq6j8mODqc7VY_xe9WIFWv6ie1jUEEwx9KOVtrw7Ap1ovOPQ-e_sitZHcU41heaQ9E77qYSizoRjA4x9syz8N824AYAPonUufTn/s1600/vsbr.crumley.jpg

James Crumleys
roman The Last Good Kiss/En Sista Riktig Kyss, skriven 1978 och utgiven på svenska 2007, utspelas i kategorin hårdkokt deckare. Det är en genre jag egentligen inte gillar, kanske för att man vet vad som ska hända. Och sedan händer allt som man vet ska hända. Boken börjar börjar med privatspanaren CW Sughrue hittar författaren Abraham Trahearne på en bar, ett så kallat hål i väggen, i Kalifornien. Sughrue anlitades av författarens fru. I baren arbetar Rosie. Hennes tonåriga dotter Betty Sue - jodå, så att - försvann spårlöst för tio år sedan under ett hippierus. Spanaren bestämmer sig för att acceptera att hitta dottern och Trahearne följer med.

Det är den sortens bok där alla män dricker whisky till frukost, middag och kvällsfika och sover, duschar och pissar med hagelbössan i ena handen. Alla kvinnor är prostituerade, lögnaktiga eller lögnaktiga prostituerade.

Jag läste boken för att två av mina favoritförfattare hade rekommenderat den i intervjuer. Både George Pelecanos och Dennis Lehane hade nämnt den som stilbildande. Man kan se liknelserna, men de två sistnämnda har kanske ett lite modernare sätt att se på världen och ger ofta sina karaktärer fler dimensioner. Särskilt Pelecanos är så bra på karaktärer att handlingen mest är i vägen för skildringen av deras privatliv.

Crumley föddes 1939 i Texas och dog 2008. Han skrev sammanlagt tolv böcker. När jag läste boken funderade jag ibland på om den var postmodern, eller i alla fall var tänkt lite som en drift med genren. Men det tror jag innerst inne inte att den är.

Även om det egentligen inte är en genre jag gillar dras jag till slut in av stämningen som Crumley bygger upp, även om det blir lite skitnödig Jan Guillou ibland. Stilistiskt är däremot boken utmärkt och Niclas Nilssons översättning är bra gjord.

alltså - en hårdkokt deckare för folk som inte gillar hårdkokta deckare.

Läs mer om läsning och saker som liknar läsning:

George Pelecanos är en av författarna bakom hyllade tv-serien Treme


George Pelecanos intervjuas i tidningen

Missa inte Anna Funders bok Staziland

Frank McCourt har avlidit


Joyce Carol Oates intervjuas

En okänd bok av en okänd författare

Konsten att ljuga om läsning

Biografiernas år

Konsten att hylla en bok

Lite böcker om historia kanske, nu när kvällarna blir längre

Mer böcker om historia?

Lars-Olov Larssons Gustav Vasa - Landsfader eller tyrann?


Henrik och Fredrik Lindströms Svitjods Undergång Och Sveriges Födelse


Och sist men inte minst

Skäggrock för nybörjare

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida