fredag, maj 06, 2011

Patti Smith får Polarpris

http://kulturbloggen.com/wp-content/uploads/2010/04/patti-smith-horses.jpg

Det är många som har lagt märke till att en av årets Polarprisvinnare är kvinna, minsann, och kanske rent av en stark kvinnokaraktär, minsann. Men framförallt var och är Patti Smith en stor artist och poet. Dessutom var hon en av centralgestalterna kring den punkscen som växte fram i New York kring klubben CBGBs i mitten av sjuttiotalet. Med sitt nu klassiska debutalbum Horses gjorde hon 1975 en av de mest inflytelserika skivorna rockmusiken begåvats med (men redan året innan hade hon och hennes band debuterat med en kanske inte fullt lika klassisk version av Hey Joe och egenskriva Piss Factory). Även Horses inleds med en cover av Thems hit Gloria, skriven av Van Morrison, och Smith lägger till några egna rader under låtens intro.

Senare skivor som Easter (1978, innehåller hennes enda egentliga hit i Bruce Springsteen-samarbetet Because The Night) och Dream Of Life (1988, föregicks av en nio år lång paus och följdes av en åtta år lång paus) har kanske inte gjort samma kulturella intryck, men tillhör mina personliga favoriter. 1996 gjorde hon Gone Again efter att på kort tid ha förlorat sin make Fred "Sonic" Smith, sin bror Todd och vännen och före detta partnern Robert Mapplethorpe. Sedan dess har hon gjort ytterligare fyra skivor, varav den senaste kom 2007 och tyvärr var en ganska onödig coverskiva.

Smith har också sedan länge varit poet även utan musik och skrivit en rad poesisamlingar. Förra året gav hon ut den hyllade självbiografin Just Kids som handlar om hur hon som ung flyttar från New Jersey till New York för att, som det heter, prova lyckan med sin kreativitet som nyckel. Boken är också en vacker och gripande skildring av livet med likaledes kreativa blivande fotografen Mapplethorpe. Intressant nog slutar boken när hon närmar sig sitt genombrott. Sequel!

Vill ni veta mer om Patti Smith rekommenderas även dokumentären Dream Of Life från 2008. Regissören Steven Sebring filmade över elva år av Smiths liv och resultatet är egentligen mer ett filmat porträtt än en dokumentär.
Jesus died for somebody´s since, but not mine
Och ibland hamnar Polarpriset hos någon som förtjänar det.

Bilden föreställer omslaget till hennes debutskiva, som förmodligen är den stora anledningen till att hon ska få pris av självaste knugen. Citatet ovan är den klassiska öppningsraden på den klassiska skivan. Fotot togs förresten av Mapplethorpe.

Den 30 augusti får hon priset av Hans Majonnäs Honungen och dagen efter bjuder Patti och hennes band upp till rock på Stockholms Konserthus.

Om du är nyfiken - varför inte testa utmärka samlingen Land 1975-2002Spotify?

Läs mer om liknande:

Dokumentären Dream Of Life följer Smith både till vardag och fest

Just Kids är en gripande och vacker självbiografi

Punk för nybörjare - läs om bl a Horses

Boken Please Kill Me handlar om platsen och tiden för Smiths genombrott

Är det sant att hon planerar tre nya böcker?


Bob Dylan är en stor förebild, kanske en nybörjarkurs?


Bruce Springsteen för nybörjare

Neil Youngs aviga taggighet känns också nära till hands när man pratar Patti

Patti var 14 när sextiotalet började - en nybörjarkurs till!


Patti medverkar på en blandskiva


Punkens enkelhet finns även i countrymusik

Hon har gjort en cover på The Beatles låt Within You Without You


Och på en låt av Paul Simon, som är aktuell med So Beautiful Or So What

Etiketter: , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida