onsdag, maj 18, 2011

Norwegian Wood nu även som film

Tran Anh Hungs "Norwegian Wood"

1965 släpper The Beatles albumet Rubber Soul med låten Norwegian Wood (This Bird Has Flown). Förövrigt ansedd som den första poplåten med sitar på. Det blev en liten trend som ingen tröttnade på.

1987 släpper den japanska författaren Haruki Murakami romanen Norwegian Wood. Det är en lågmäld bok med vackert språk (förtjänstfullt översatt till svenska av Eiko och Yukiko Duke) som handlar om några ungdomar med komplicerat och/eller avtrubbat känsloliv. Boken utspelas 1967. Berättartempot är långsamt, men berättelsen gripande. Det börjar med att en av personerna i en vänskapstriangel begår självmord. Filmen/boken handlar om hur de andra hanterar förlusten och försöker gå vidare. Man kan säga att John Lennons öppningsrad från låten, med en väldigt lennonsk knorr, sammanfattar grundfrågan. I once had a girl, or should I say - she once had me.

2010 kommer regissören Anh Hung Trans filmversion. Undertecknad både vill och inte vill se. Vill se för att boken var väldigt bra och för att jag redan när jag läste den tänkte att den borde vara nästan omöjligt att filma, inte minst på grund av tempot. Det är också en anledning till att inte se den. Boken bygger mer på vad som inte sägs än på vad som sägs. Filmen är en bit över två timmar. Det tar lång tid när det är så mycket som inte ska sägas, även om filmen håller högre tempo än boken. Och det ska vi vara tacksamma för. Visuellt är den bitvis nästan bedövande snygg och det kan behövas i alla tysta scener. Miljöerna hade rent av kunnat utnyttjas mer.

Trots bra skådespelare griper inte filmen lika hårt som boken, men den är bättre än jag trodde. Vad som definitivt bidrar till stämning är Jonny Greenwoods vackra, aviga och känslofyllda filmmusik. Radioheadgitarristen gjorde även musiken till Paul Thomas Andersons There Will Be Blood.

Har ni varken läst boken eller sett filmen rekommenderar jag att ni läser boken och sedan går direkt på musiken. Filmen måste nog trots sina uppenbara kvaliteter ses som överkurs.

Lyssna på soundtracket till Norwegian WoodSpotify

Lyssna på soundtracket till There will Be Blood på Spotify

Läs mer om liknande:

Alla The Beatles skivor finns numera väldigt remastrade

I Philip Normans biografi John Lennon - The Life får man eventuellt veta inspirationen till texten


James Clavells tjockis Shogun utspelas också i Japan

Akira Kurosawa är Japans mest aktade regissör utomlands, men inte i hemlandet

Den Tunna Röda Linjen är också långsam och vacker

Sofia Coppolas senaste film Somewhere också

Tyska regissören Werner Herzog är inte känd för snabba filmer

Mega Piranha är varker långsam eller vacker


Before The Devil Knows You´re Dead är också intressant

Vi blinkar samtidigt på bio - forskningspengar gör nytta


Radiohead för nybörjare

Radioheads senaste skiva The King Of Limbs


I favoriten Eva Dozzis bok Jävla John spelar Lennon en huvudroll


Namnet Anh Hung Tran kan på engelska tolkas som "en välhängd transa", men det är nog mest en slump.

Etiketter: , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida