torsdag, april 07, 2011

Foo Fighters nya CD Wasting Light träffar hårt


I år är det 20 år sedan Nevermind slog stort och gjorde flanellskjortan trendig. Efter Nirvanas splittring 1994 påbörjade bandets trummis en soloskiva till allmänt fnissande, men när Dave Grohl debuterade ensam på sång, gitarr, bas och trummor under namnet Foo Fighters var det uppenbart att han även hade låtskrivartalang. Inför första turnén blev de ett riktigt band, skivan sålde platinum och det har samtliga album gjort sedan dess. Efter 2007-års Echoes, Patience, Silence & Grace bestämde han sig för en paus. Den resulterade i projektet Them Crooked Vultures tillsammans med lekkompisarna Josh Homme (Queens Of The Stone Age) och John Paul Jones (Led-jämrans-Zeppelin) där han fick nörda loss och möjlighet att återvända till trummorna. Antalet gästinhopp Grohl har gjort under åren är för många för att gå igenom, men de mest framträdande är förmodligen projektet Probot där han bjöd in olika gästsångare på varje låt och skrev låtarna i den tänkte sångarens vanliga stil, bl a Lemmy (Motörhead), King Diamond (King Diamond/Merciful Fate), Max Cavalera (Sepultura/Soulfly) och, eh, Jack Black. Han hoppade också in bakom trummorna på Queens Of The Stone Ages moderna klassiker Songs For The Deaf 2002. Han har också spelat på David Bowies version av Neil Youngs låt I`ve Been Waiting For You och sjungit och trummat med Paul McCartney på scen i Liverpool.

Grohl har sagt att Foo Fighters sjunde skiva Wasting Light är deras hårdaste hittills. Med tre gitarrister, till och från medlemmen Pat Smear är tillbaka, slår och sparkar den kanske hårdare än tidigare och andningspauserna är färre än vanligt. Man kan konstatera att pausen har vässat spelglädjen. Albumet, som är inspelat i Daves garage och producerat av Butch Vig, består av elva låtar byggda på klassiskt riffande och allsångsvänligt melodiska refränger. Formeln vila/attack används effektivt. Vig producerade även Nevermind och Nirvanas basist Krist Novoselic gästar på melodiska höjdpunkten I Should Have Known på både bas och dragspel.

Singeln Rope, som jag förmodligen spelat tresiffrigt antal gånger sedan den dök upp på Spotify, står bastant på ett av de snyggaste riffen Grohl skrivit. Bridge Burning har klar luftgitarrpotential. Dear Rosemary (som gästas av Bob Mould från Hüsker Dü), Arlandria och A Matter Of Time är traditionell rock i bästa bemärkelse och av ädlaste sort. Ibland har bandet gått på autopilot, och deras bästa skiva är onekligen Greatest Hits, men här känns det ofta att de står på tårna. Och det är en härlig känsla.

Om Bruce Springsteen vuxit upp med punk och Motörhead istället för Phil Spector och Hank Williams hade E Street Band förmodligen låtit så här. Det är egentligen samma sorts låtar. Det är heller inte en slump att Tom Petty erbjöd Grohl trumjobbet i The Heartbreakers runt tiden för skivan Wildflowers. Han tacka nej, inte för att han inte gillade musiken - tvärtom, men han tyckte han var för ung och ville göra sin egen grej. Grohl hann i alla fall gästtrumma när Petty spela i legendariska amerikanska humorinstitutionen Saturday Night Live.

Foo Fighters har förmodligen gjort sin jämnaste skiva hittills, delvis beroende på en leklust som kanske är ett resultat av skivan med Them Crooked Vultures. Wasting Light låter förvisso som bandet brukar göra, men transportsträckorna är färre. Det är möjligtvis mer arenarock än de brukar vara, men utan den gubbmage som ofta kännetecknar en av de mer smutskastade genrena.

Nyskapande? Originellt? Varierat? Nej, nej och nej igen. Men musik som börjar på hård och slutar på rock blir sällan bättre.

Bandet spelade på Nalen tidigare i år och bjöd på tre timmar pungspark. Den 22 juni återvänder de till Stockholm och rockar loss på Stadion med skäggrockarna Band Of Horses och högljudda skottarna Biffy Clyro som gäster.

Lyssna på Foo Fighters Best Of på Spotify eller singeln Rope på samma ställe.

Tom Petty & The Heartbreakers och Dave Grohl på SNL:

Miniatyr

Läs mer om liknande:

Mer om Them Crooked Vultures

Hårdrock - fördomar och fakta

Led Zeppelin för nybörjare

För 25 år sedan sprängde Motörhead ljudvallen


Hårdrocks CD-R

Josh Homme producerade några låtar på Arctic Monkeys tredje skiva Humbug


Är inte grunge ett väligt löjligt namn på en musikstil?

David Bowie för nybörjare

Paul McCartney för nybörjare

Tom Petty och jakten på den perfekta poplåten


En CD-R med några av Tom Pettys bästa låtar


Punk för nybörjare

Punkhistoria i Please Kill Me skrämmer och roar


Bruce Springsteen för nybörjare

Mer om producenten Phil Spector

Country för nybörjare

Skäggrock för nybörjare

Ett relativt lång inlägg om The Band - skäggrockens uppfinnare!

Texten publicerades ursprungligen i Smålandsposten i en kortare version.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida