torsdag, januari 13, 2011

Sofia Coppolas Somewhere ställer frågor

First Clip from Sofia Coppola’s Somewhere

1999 gjorde Sofia Coppola regidebut med The Virgin Suicides och filmen är nu något av en kultklassiker. Lost In Translation från 2003 är ett modernt mästerverk, varken mer eller mindre. Marie Antoinette (2006) var förvisso väldigt snygg, men det gick inte att komma ifrån att det skramlade lite tomt och saknades hjärta.

I Somewhere (2010) skildras livet som firad filmstjärna (Stephen Dorff) och ensamstående pappa till en elvaåring (Elle Fanning). Det låter onekligen som om valfritt antal klyschor ligger nära till hands, men de värsta moralkakorna undviks på ett snyggt sätt. Och på tal om snyggt så visar Coppola återigen att film är ett bildmedium i första hand. Under filmens första kvart sägs inte ett enda ord. Det är en lågmäld och vacker skildring av en far/dotter-relationen. En stillsam betraktelse av är det här allt-känslan som drabbar oss alla till och från. Filmen har heller ingen tydlig dramaturgi. Egentligen börjar den bara, och sedan håller den på. Tempot är långsamt, många bilder hålls kvar länge och det händer inte nödvändigtvis särskilt mycket - men det blir aldrig tråkigt.

Det finns stunder under filmens gång när jag frågar mig om det inte ska hända något snart, innan jag inser att det är stämningen och atmosfären som är det viktiga. Och att poängen är att det inte händer något, saker bara pågår. Filmen känns som en klämdag när man unnar sig att ligga och läsa i sängen. Framåt kvällen får man förmodligen lite ångest över att man slösat bort allt på ingenting, men det går inte att förneka att det var trevligt.

Man skulle kunna avfärda Somewhere som ännu en rad snyggt fotade vykort staplade på varandra, men när eftertexterna börjar känner jag mig berörd. Jag vet bara inte riktigt varför eller hur.

Läs mer om film:

Gudfadern III - bättre än sitt rykte

This Is England - 86, fortsättningen som är bättre

Mega Piranha - inte ryskt pskologisk drama


Du har väl inte missat dokumentären om Anvil?

Fler "tips" om dokumentärer

Uppföljare - bra eller dåligt?

Filmtips om det är för kallt att gå ut!

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida