lördag, januari 22, 2011

Ovanligt korkade namn på musikstilar

Med jämna mellanrum dyker det upp nya namn på musikstilar. Även om musiken fortsätter vara densamma vill musikskribenter gärna ha ett nytt paraply att samla dem under. Här är några genrenamn jag brukar njuta av att reta mig på. Har du några egna favoriter?

Britpop - Det enda dessa band (Oasis, Blur och Pulp var de tre stora) hade gemensamt var att de kom från England och att de spelade musik. Så namnet var ganska uppenbart. Konstigt nog ansågs inte Radiohead tillhöra detta gäng. Ett ovanligt korkat namn på en genre tom för att vara ett ovanligt korkat namn på en genre. Se även Krautrock.

Two step - Var en uppföljare till One step. Trendigt i ca åtta minuter år 2000. Se även Three step.

Tant-som-känner-att-hon-måste-visa-bröstvårtorna-pop - Har till och från lanserats hårt av Madonna.

Kentrock - Medelålders män, gärna med finska namn, sjunger om hur jobbigt det är att gå på högstadiet. Tanken är att låta exakt som Depeche Mode och bli sur när någon påpekar att man låter exakt som Depeche Mode eftersom man hellre vill bli jämförd med David Bowie (som man därför skrivit minst 23 låtar om).

Grunge - Av någon anledning tycks begreppet gnällrock inte ha varit ledigt. I Seattle var flanellskjortor billiga och shampoo dyrt. Narcissism och ovarsam vapenhantering ger genistatus. Stilen anses ha uppfunnits av Neil Young, men jag älskar honom ändå. Bidrog förmodligen indirekt till att Dave Grohl bildade Foo Fighters och det är en förmildrande omständighet.

Postpunk - Punk som spelas av brevbärare.

Världsmusik - Världens mest generaliserade genre. Den täcker in mer eller mindre all musik som inte kommer från England eller Nordamerika och/eller sjungs på något annat språk än engelska eller svenska (för oss som bor i Sverige). Favoritmusik för folk som lyssnar på P1 och tycker det är "spännande" och "lärorikt" med "spännande och udda" kulturer. Du har väl inte missat Khaled Hosseinis spännande och lärorika bok Flyga Drake?

Mariachi - Är du en fet Mexikan? Har du stor hatt? Ännu större mustasch? Har du liten kavaj? Ännu mindre gitarr? Då söker vi DIG! Ca 72% av alla låtar nämner någon som smugglar knark i analen över gränsen till USA, vilket är ett ganska svårslaget rekord. Inte ens Mötley Crüe kommer i närheten.

Mer om musik:

Skivor i genres du kanske inte brukar lyssna på

Neil Youngs Le Noise växer med fullmånen


Läs om krautrock

Kraftwerk är krautrock

Blur återuppstår

Pulp i Pop

Oasis fick inte spela i Kina


Dave Grohl från Foo Fighters är även med i Them Crooked Vultures

En samling med hårdrock kommer lastad

Hårdrock - fördomar och fakta

Du har väl inte missat Mötley Crüe-biografin The Dirt?


Punk för nybörjare

David Bowie för nybörjare

Depeche Mode för nybörjare

Joy Division för nybörjare (brukar räknas som postpunk)

PS. Bandet på bilden heter Tinariwen, kommer från norra Mali och rekommenderas varmt DS.

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida