måndag, december 20, 2010

The Trip är lyxmys för vänner av engelsk humor

http://www.deadline.com/wp-content/uploads/2010/10/TheTrip.jpg

Komikern och skådespelaren Steve Coogan får i uppdrag av engelska tidningen The Observer att köra runt i norra England och testa restauranger. Han bjuder med sin kompis Rob Brydon, även han komiker och skådespelare, och tillsammans åker de runt, äter, och gör imitationer av blandad kvalitet för och av varandra. Det är upplägget för serien The Trip. Rent handlingsmässigt är det kanske inte Star Wars, men två bra skådespelare och sammanlagt nästan tre timmar - fördelade på sex avsnitt - räcker längre än man kan tro. Coogan och Brydon spelar lätt/svårt skruvade versioner av sig själva och de bägge är vänner även i verkliga livet. I ton och stil påminner det till viss del om engelska originalversionen av The Office, särskilt den lite mörkare andra säsongen.

Här i Sverige är Steve Coogan möjligtvis mest känd för sin karaktär Alan Partridge vars tv-serie Knowing Me, Knowing You With Alan Partridge sändes på svensk tv i mitten av nittiotalet, vilket också den fristående uppföljaren I´m Alan Partridge gjorde. Han har också varit med i Sofia Coppolas Marie Antoinette, Hot Fuzz, Ben Stillers (liten roll här) Tropic Thunder och, eh, Natt På Museet-filmerna. Rob Brydon är i Sverige förmodligen minst okänd för sin roll som Roman de Vere i Little Britains tredje säsong och han var även med i Lock, Stock And Two Smocking Barrels.

The Trips regissör Michael Winterbottom är ett stort namn i England, i Sverige är han än så länge en hemlighet för alla utom en liten klunga anglofiler. För er andra är han förmodligen minst okänd för 24 Hour Party People, som handlar om skivbolaget Factory startat av Tony Wilson - som spelas av Coogan och även Brydon skymtar förbi i en liten roll, Tristam Shandy (Coogan och Brydon i huvudrollerna) och Välkommen Till Sarajevo.

Det är med andra ord ett rutinerat och sammansvetsat gäng som ligger bakom serien. Och det märks. Det är den sortens serie som får en tänka de måste haft väldigt kul när de spelade in det här, vilket också bidrar till att de mörkare partierna träffar desto hårdare.

Läs mer om engelsk humor (oavsett varifrån den kommer):

Monty Python

Fawlty Towers

Ripping Yarns

Grotesco

Övrigt relaterat:

En nybörjarguide till det bästa bandet på Factory - Joy Division


Filmen Control handlar om Joy Divisons sångare Ian Curtis

Trummisen Ginger Baker från bl a Cream är en väldigt rolig engelsman

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida