måndag, december 27, 2010

This Is England 86 - fortsättningen som är bättre

Om man verkligen gillar en film är både det bästa och det värsta som kan hända att det kommer en uppföljare. 2006 släppte Shawn Meadows sitt moderna svartvita mästerverk This Is England. Filmen utspelas 1983, Margaret Thatchers politik får allt mer uppenbara konsekvenser för Englands arbetarklass och tolvårige Shauns (baserad på Shawns) pappa mister livet på Falklandsöarna i ett krig som var ovanligt obegripligt redan då och inte blivit mer begripligt sedan dess. Den unge Shaun adopteras som något av maskot av ett gäng skinheads i en icke namngiven stad.

This Is England är en film om uppgivenhet och vänskap, om det sökandet efter vänner och sammanhang som alla söker. Skinheadkulturen associeras idag främst med nynazism, men startade som en subkultur för folk med intresse för reggae, rutiga skjortor, hängslen, precist uppvikta byxor, Dr Martens-boots och väldigt platta frisyrer.

Fyra år senare är det dags för fortsättningen. This Is England 86 handlar om samma karaktärer, men deras jämförelsevis bekymmerslösa tonårsliv har bytts ut mot de första stegen in i vuxenlivet. Arbetslöshet är fortfarande ett närvarande problem i England och nu även för karaktärerna. Shaun bor med sin ensamstående mamma och har delvis tappat kontakten med sitt gamla gäng. Han går direkt från sina slutprov till arbetsförmedlingen. Skratt blandas med ångest, kärlek med hat. Ibland samtidigt. Och då är det fortfarande Fotbolls-VM i Mexiko vi pratar om.

Shawn Meadows har inte bara lyckats med konststycket att göra något som lever upp till mina förväntningar - han överträffar dem. Svartvitt är utbytt mot färg och filmformatet är utbytt mot fyra avsnitt på 45 minuter var. Tom Harper och Meadows har regisserat två avsnitt var, Jack Thorpe och Meadows har skrivit manus.

Serien har heller inte Shaun som självklar huvudkaraktär utan handlar betydligt mer om ensemblen. Det går ändå inte att komma runt det faktum att Thomas Thurgoose, som spelar Shaun, är en talang av så stora mått att det nästan är overkligt. Han är fortfarande bara arton år.

This Is England 86 är inte en fortsättning som gjorts för att det fanns pengar att tjäna. Det är en fortsättning som gjorts för att Meadows verkar ha haft ett behov av att få veta vad som hänt med karaktärerna sedan förra gången vi träffade dem. Det är bara att tacka och bocka för en av årets starkaste tv-upplevelser.

This Is England 86 hade Sverigepremiär på Canal+ på juldagen (ursäkta), men visas återigen med start 15/1, och går redan nu att se på deras Play-funktion.

OBS! Deras episodeguide innehåller fler spoilers än nödvändigt. Undvik.

Läs en intervju med Shawn Meadows

Läs mer om dramaserier:

Boardwalk Empire

Mad Mens fjärde säsong får svensk premiär på Kanal 9 den sjätte januari


Aktuella brittiska komedin The Trip rekommenderas också


Ikväll visas det sista avsnittet av Grotescos andra säsong

The Who ingår i This Is Englands soundtrack


Bonus - ett gammalt inlägg som inte har något med This Is England att göra:

Var det någon som blev mördad eller inte?

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida