onsdag, december 01, 2010

Taken By Trees - viskningar men inga rop

http://www.gnrdaily.com/upload/news/Victoria_Bergsman_Cover.jpg

Någon sa om Nick Drake att hur högt man än spelar hans musik blir den aldrig mer än en viskning. Samma sak gäller Victoria Bergsman och hennes lågmälda musik under namnet Taken By Trees.

Bergsman är möjligtvis mest känd från sin duett med de som gjorde den där låten med visslingen, dvs Peter, Bjorn And Johns jättehit Young Folks. Eller möjligtvis som fd sångerska i The Concretes, som med You Can´t Hurry Love under några veckor var hippast i Hippsan.

Som Taken By Trees har hon nu gjort två skivor fyllda med vacker och lågmäld pop, perfekta att lyssna på när temperaturen sjunger mot minus 10. Musiken har inga andra ambitioner än att vara väldigt bra. Det finns inget poserande, smart, uttänkt eller distanserande.

Debuten Open Field släpptes 2007 och två år senare kom East Of Eden. Tillsammans klockar de in på strax under 70 minuter. På den sistnämnda, som är min favorit, spelar och sjunger hon med sufimusiker från Pakistan. Skivan är även inspelad där. Enkel och självklar musik blandas med - för oss västerlänningar -udda instrument och rytmer. Det är ett möte som möjligtvis känns ännu mer exotiskt så här års, men som ändå alltid har tydliga rötter i pop.

Det låter inte som man förväntar sig att ett band som tagit sitt namn från splatterskräckisen Evil Dead ska göra.

You took me home this way/ To watch the waves crashing/ When you watch out/ It will ease your mind - Watch The Waves

Besök Taken By Trees hemsida

Annan lågmäld vacker musik:

Bon Iver hos Letterman

Esbjörn Svensson Trio

Anna Ternheim

Gillian Welch

Miles Davis mästerverk Kind Of Blue


Några klassiska favoritstycken

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida