onsdag, april 22, 2009

De bästa uppföljarna filmvärlden har att erbjuda

http://kara.allthingsd.com/files/2008/03/imageview.jpg

The Guardian har skrivit en artikel om filmhistoriens bästa uppföljare. Här finns bland säkra klassiker ett modernt exempel i form av The Dark Night. Personligen tyckte jag att denna omsusade film var ett jaha, varken mer eller mindre, och då var jag väldigt förtjust i Batman Begins.

Skillnaden mellan Ridley Scotts Alien och James Camerons Aliens beskrivs i korthet som att uppföljaren är en större smäll. Det är inte en slump att ettans titel är singular och tvåans plural.

Skillnaden mellan Terminator och Terminator 2, bägge av Cameron, är enligt artikeln att Arnold Schwarzenegger hade blivit den största stjärnan i Hollywood när tvåan gjordes 1991 och inte längre kunde spela skurk. Så han fick bli hjälte. Effekterna var för sin tid det häftigaste som gjorts. Jag har inte sett någon av filmerna på minst tio år, men minns tvåan som en enda lång jakt uppbackad av explosioner och one liners.

Min favorit i gänget är Gudfadern 2. Den är bättre än ettan, hur det nu gick till. Vi får följa den unge Vito Corleones (Robert DeNiro) uppbyggnad av det arv hans son Michael (Al Pacino) förvaltar i två parallella handlingar. Berättarkonst och familjeskröna när den är som allra bäst. Egentligen vill jag inte se detta som en uppföljare - Gudfadern och Gudfadern 2 är egentligen en film. Därtill något av det allra största som går att uppleva i filmväg. Fanns det en lista på de mest underskattade uppföljarna (och det gör det säkert, någonstans) skulle dessutom del tre hamna högt på min lista. Inte lika bra som sina två föregångare, men inte så dålig som många hävdar.

Artikeln nämner också bl a Evil Dead, Fistfull Of Dollars och The Good, The Bad & The Ugly, Mad Max, Frankenstein och Bride Of Frankenstein samt Dr No och From Russia With Love - de två första James Bond-filmerna.

Vilka filmer skulle du föreslå? Indiana Jones och Star Wars kanske? Nybyggarna? Beck 32?

Läs The Guardians artikel här.

Läs mer om Gudfadern III.

Läs mer om senaste Bond-filmen Quantum Of Solace.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida