fredag, april 24, 2009

1000 låtar alla måste höra 2

stevie.jpg

De engelska tidningarna The Guardian och The Observer har tillsammans listat 1000 låtar alla måste höra. Låtarna har delats in i kategorierna kärlek, hjärtesorg (engelskans heartbreak är onekligen ett vackrare ord), folk och platser, sex, protest och politik, liv och död samt fest. Efter visst detektivarbete har jag lyckats lägga vantarna på alla bilagorna (det är förresten alldeles för varm för vantar så här års). Artisterna presenteras i bokstavsordning och jag tänkte här och nu gå igenom den sista* låten under varje rubrik.

Kärlek
Neil Young - Only Love Can Break Your Heart (1970)
De som vuxit upp med Saint Etiennes tidstypiska dansversion kanske inledningsvis får problem med det långsamma tempot, men de brukar ge sig när Stephen Stills vackra stämsång dyker upp. Låten skrevs om Graham Nash efter hans relation med Joni Mitchell och i texten föreslår Young en återgång till barndomens oskydliga värld, det är bättre än att riskera något med kärlek. Sedan föreslår han att ringa sin sårade vän för att se om han kan komma ut. Allt detta med sedvanlig empatisk och subtil fingertoppskänsla.

Hjärtesorg
Tammy Wynette - D-I-V-O-R-C-E (1968)
När Tammy Wynette släppte sin andra singel hade hon redan prickat av två misslyckade äktenskap. Trots att hon bara var 26 var hon mer än lämpad att sjunga Bobby Braddock och Curly Putmans hjärtskärande sång om en rättstvist. Begreppen skilsmässa, vårdnad och helvete förtydligas så att fyraårige Joe förstår att pappa snart ska flytta. Wynettes skälvande röst gör att låten blir mer än summan av sina delar och skapar en känslomässig tyngd. Till slut hittade hon lyckan: hennes femte äktenskap varade i 20 år till hennes död 1998.

Folk och platser
Stevie Wonder - Master Blaster (Jammin) (1980)
Wonder hade kanske passerat sin kreativa topp vid det här laget men han kunde fortfarande fokusera tillräckligt för att skapa treminuters-mästerverk, om än inte hela skivor. Med Zimbabwes oberoende och hans iaktagande av kollegan Bob Marley, de hade turnérat tillsammans tidigare under året, som bränsle blev detta höjdpunkten på den ojämna Hotter Than July. Låten präglas av Wonders smittande optimism med en medryckande och jublande reggaerytm när han tar farväl av den vita minoritetet som regerat. Han anade inte hur situationen i landet skulle utvecklas.

Sex
The Who - Pictures Of Lily (1967)
Under sin topp under mitten av sextiotalet var The Who ett av de mest uppseendeväckande singelbanden i världen. Hållbart bevis finns i denna bitterljuva porrsatir av Pete Townshend. Roger Daltreys sömnlösa yngling får bilder av en tjej från sin pappa så att han ska kunna somna. Det fungerar tills han blir kär i Lily och frågar om han kan träffa henne. "Son, now don´t be silly", svarar pappan. "Hon har varit död sedan 1929".

Protest och politik
Thom Yorke - Harrowdown Hill (2006)
Enligt Radioheads ledare är detta "den argaste låten jag någonsin skrivit". Den handlar om vapenexperten Dr David Kelly som begick självmord 2003 på Narrowdown Hill i närheten av sitt hem i Oxfordshire. Eller gjorde han? Det är frågan Yorke ställer sig i den här digitala funkjuvelen som med sin diskreta inledning döljer en spirande tristess. "Föll jag eller blev jag knuffad?" beklagar han sig med ett tonfall som avslöjar misstankarna riktade mot den officiella versionen.

Liv och död
Warren Zevon - Keep Me In Your Heart (2003)
Det är ingen överraskning att en så provokativ låtskrivare som Warren Zevon skulle skriva om döden. Mer överraskande är att Zevon redan var döende i cancer när låten skrevs. Den svarta humor som kännetecknar många av hans mest kända låtar lyser med sin frånvaro och har ersatts av den mest grundläggande önskan - att bli ihågkommen med kärlek. Låtens skärpa uppstår i att hans relation till släkt och vänner aldrig var enkel. Han är medveten om att hans önskan kan vara förgäves.

Fest
Jackie Wilson - (Your Love Keeps Lifting Me) Higher And Higher (1967)
Först lyckades Wilson inte sätta sången som den skulle sitta, då bad producenten honom att "hänga på rytminstrumenten". Plötsligt föll allt på plats. Det här kan vara de mest glädjefyllda två och en halv minuterna som spelats in. Wilson, uppbackad av medlemmar från The Funk Brothers, piskar Higher And Higher till ett tillstånd av gospelinspirerad hänförelse som fångar både optimismen och den till synes oändliga möjligheten med nyfunnen kärlek.

*Vissa friheter togs i "sista låten"-momentet. Det hade kunnat bli tre Neil Young-låtar på listan. Vill ni läsa om dem får ni höra av er. Vem kan motstå en allmän begäran? :)

Läs 1000 låtar alla måste höra 1 - här finns bl a Abba och Ryan Adams.

Läs mer om Ryan Adams.

Läs mer om Neil Youngs Archives.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida