fredag, augusti 01, 2008

Jersild vs Ranelid

Författaren, debattören och provokatören PC Jersild (född i Stockholm) förstår inte skånskan och tycker den ska dubbas eller textas på tv. Björn Ranelid (född i Malmö, numera Kiviksbo med egen äppelodling) kontrar med att han aldrig mer ska läsa Jersild. Ranelid menar också att uttalandet är en form av fascism och en attack på vår demokrati. Där fick Jersild jädrar i det svar på tal. Läs mer här.
Tur att man är smålänning och pratar rikssvenska. Sångerskan Siw Malmkvist (född i Landskrona) påstår felaktigt att det är "underbart med alla dialekter". Hon har tydligen aldrig pratat med någon från Väckelsång. Men å andra sidan - vem har egentligen gjort det?

Etiketter: , ,

3 kommentarer:

Blogger Thomas O. sa...

Det är förvånande att Jersild har betett sig på det viset. En gång i tiden skrev han för Folket i Bild/Kulturfront och gav bl.a. ut boken "Stumpen" på deras förlag. Det där känns väldigt avlägset nu.
(Men dalmål är inte OK...)

12:21 em  
Anonymous Anonym sa...

Jag håller med Jersild. Jag är skåning själv och talar genuin dialekt. Men den slappskånska som de här mediaknuttarna prackar på oss är ju rena lyteskomiken. Till talpedagog med dem allihop! I radio-TV har man rätt att höra vårdat tal. Och slippa Kristjjan Ääääääääustr'mp på Däugens Äku i Pä Itt m m.

5:14 em  
Blogger Ola Claesson sa...

Thomas: Dalmål? Det är Gustav Vasas fel va? Hur tänkte han egentligen? Men man kan inte förneka att naturen är vacker där uppe.

Krakpelax: Vad är genuin skånska? Det finns hur många skånska varianter som hellst. Helsingborgsvarianten tycker jag är vacker.

9:11 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida