fredag, augusti 15, 2008

Jerry Wexler har avlidit

Jerry Wexler har lämnat jordelivet 91 år gammal. Få bakom kulisserna-människor har varit lika viktiga i musikhistorien som Wexler. Som delägare/producent/musikälskare på klassiska skivbolaget Atlantic Records mellan 1963-1975 jobbade han med artister som Ray Charles, Aretha Franklin och Otis Redding under deras mest kreativa perioder. Han var också en av tre producenter vid de problemfyllda inspelningarna av Dusty Springfields Dusty In Memphis. Senare korsade hans vägar, som frilans, även med bl a Bob Dylan. Wexler hjälpte till att sprida skivbolaget Stax till en större publik och de soulälskare som inte nickar och ler när man nämner den lilla staden Muscle Shoals i Alabama är få.

Varje gång BBC har gjort dokumentärer om musikens historia har han dykt upp i avsnittet som handlat om soulmusik. En liten vit farbror med stora öron, ofta med en keps pojkaktigt slängd på huvudet, berättandes om de artister han jobbat med och fått det att låta lika naturligt som att borsta tänderna. Ain´t it easy when you know how, som de säger i södern.

Om du inte hört Jerry Wexlers namn innan har du garanterat hört någon av de låtar han varit inblandad i. Du har säkert sjungit med i dem och de har kanske fått dig att dansa lite medans du diskat. Mer än så kan ingen musikskapare hoppas på.

Läs mer här.

Dagens låt är Respect av Aretha Franklin.

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida